MIA_Header.jpg

Melanoma Institute Australia

A Dermatology Suite

Client: Melanoma Institute Australia

Location: Wollstonecraft, Sydney

Size: 100 sqm

Typology: Workplace

Status: Complete, 2020

Photography: Liv Green

We respectfully acknowledge the Cammeraygal people of the Guringai Tribe of the Eora Nation., the traditional custodians of the land on which The Poche Centre is built.

The Dermatology Suite at The Poche Centre has been reconfigured to house a new imaging machine providing break-through patient care.

The small suite footprint offered the challenge of finding additional space to accommodate the new Vectra machine and improve the efficiency of the existing dermatology practice. The brief also included requirements for two new private offices, an increase in storage, and consequently a new reception and waiting area.

 

In thinking outside the box and outside the suite’s existing footprint we replaced the perimeter glazed partition with a joinery portal, opening up the suite and activating the adjacent corridor space. This allowed for a larger reception area and improved connectivity between the existing disjointed spaces whilst also visually defining the boundary of the new suite. Where possible, we utilized existing partitions and built form to limit the demolition and construction.

With the addition of the Vectra machine creating an increase of business, the dermatology suite also needed to comfortably accommodate an increase in patients The new reception desk and adjacent Practice Manager Office provides an additional three work positions for staff, while the new built-in banquette seat can comfortably seat 20 patients. Privacy between reception and the waiting area also has acoustic and visual barriers providing a retreat for a confidential conversation and a better experience for patients and staff.

In working closely with our clients, we have been able to improve the wellbeing of staff. The reception desk allows staff the option to work either seated or standing and the new configuration of spaces optimizes on access to natural light. Planting has also been integrated into the waiting area to improve internal air quality and connection to the outdoors. The material palette of warm timber tones and earthy greens bring warmth to the space whilst being sympathetic to the existing environment. Where possible existing finishes, fittings, and furniture have been reused or relocated to other suites.

 

Our collaboration with the Melanoma Institute Australia is ongoing, working to make their existing workplace a more efficient environment.

 

Builder: SMLXL

Finishes: Milkwood Laminate: Laminex; Crypton: Wortley Group

Responsible Design Principles: Reduce Waste, Low-Toxicity, Design for Wellbeing

 

"The van is equipped with a pull-out kitchen drawer and large hatch compartments for storage of an esky, wetsuit bucket, and bags – all concealed under a long bench seat.

We are a Sydney-based interior architecture and design studio designing environments for people and place.

Cornerstore Design Studio

ABN 84 362 514 061

1/2 Kensington Street, Waterloo, NSW 2017

​All images and content © Cornerstore Design Studio, 2020

Newsletter

  • Instagram
  • Pinterest
  • LinkedIn